Punchout Battles: Next Gen 11-10

Aight so yo,

Afgelopen zondag was het eindelijk weer eens tijd voor wat nederlandstalige rapbattles. Na de iets wat on-orthodoxe en controversiele holland’s got talent’esque audities was er een traditionele zaal gehuurd voor een full fledged event. Oude punchout bekende, nieuwe nieuwelingen en het meer dan 450 koppige publiek was er rond een uur of 3 helemaal klaar voor. ouderwets battle geweld van Punchout.

punchout flyer

Helaas werd voor mij door het ontregelde treinverkeer de dag een beetje verziekt, om rond een schappelijke tijd thuis te zijn moest ik voor alle main-event battles richting huis.. maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb veel moois gezien en lets talk about that (en de volgorde is een beetje wazig)

Jeevz vs Mailman was de allereerste battle van het punchout next gen event.. en het was heel toepasselijk. Mailman is een young blood en jeevz is een terugkerende veteraan. Allebei zijn het prima MC’s. Mailman mocht beginnen en kwam goed uit de hoek, simpele maar doeltreffende lines. Hij koos van de directe aanpak en draaide er niet echt omheen.

Jeevz was de Jeevz zoals we hem kennen, oerdegelijk. Hij kwam wat langzaam op stoom en hij had enkele voorspelbare angles(wat grappig is tegen een debuterende MC) tegen de 2e ronde was hij de jeevz als vanouds en had hij enkele aardige lines. Maar ik denk dat Jeevz zijn nieuwe tegenstander wel wat had onderschat.

Vito vs Flip was de tweede battle. Vito kennen van zijn battles bij Punchout en Hard.. hij werd altijd geintroduceerd als de mini mennis vanwege zijn afkomst.. Hij is een degelijke battlerapper, agresief en direct. Hij had veel nameflips over flip. Je kon echt zijn ervaring in dit format goed zien.

Flip was de eerste anderhalve ronde aanwezig, hij rapt agresief en was niet bang om in vito z’n face te komen.. totdat hij zijn shit vergat.. de derde ronde maakte hij niet af.

De sfeer zat er op dit moment goed in, het publiek reageerde goed en het was gezellig druk. De battle die toen kwam was Tazer vs De Chris. En ik moet toegeven dat ik Tazer nog nooit zo heb zien rappen.. hij had goeie punchlines, hij had de lachers op de hand, lines over het gebit van De Chris waren erg hard hitting.

punchout tazer vs de chris

Chris heeft een beetje een monotone flow maar het werkt voor hem. Ik werd halverwege zijn tweede ronde weggeroepen dus verder heb ik het niet meegekregen.. maar toen Challamang halverwege de ronde aankwam lopen bestormde hij het podium en zorgde voor wat classic Challa action

De laatste battle van het eerste blok was Shandy vs Show. Allebei dudes die voor mij nog helemaal nieuw waren. Show rapt goed, zijn delivery is erg smooth maar hij happerde en kon niet echt de connectie vinden met het publiek.. of zijn punches te doordacht of te esoterisch waren zullen we nooit weten want volgens mij kwam ie niet tot de punchline. Shandy gaf geen fok, hij gaf een goeie performance.. lekker agresief en ‘in yo face’.. een soort mix van conceited en K-shine.

het klassieke punchout kwartiertje pauze was helaas ook weer bij dit event aanwezig.. gelukkig was het zonnig buiten dus konden we mooi een uur lang bijbruinen in hartje rotterdam.

Vervolgens begon het battlegeweld weer en vlogen de lyricale kogels je om de oren! De battle die het twee blok mocht openen was Krae vs Nick Vayne. Een battle met geschiedenis, allebei forum dudes die bij het vorige 2vs2 toernooi nog elkaars teammates waren.. en hele vette battle.

punchout krae vs nick vayne
nick vayne z’n stijl game was on point als de fakir in zijn blog

En fokit, ik zeg het gewoon, als nick vayne AAN is, dan is ie keihard AAN.. zijn referentie game is on point en gaat van vergelijkingen met obscure KOTD rapper tot Daniel Arends. Zijn stem en iets wat gehaaste delivery zullen hem altijd parten spelen maar qua teksten is hij iemand waar alle MC wel naar mogen kijken.

En Krae was ook dope, hij heeft echt overtuiging in zn shit en ook tekstueel zat alles goed in elkaar, hij had in de derde ronde nog een angle over verkrachtingen, iets dat Nick zou goedkeuren maar dat kwam niet echt uit de verf. Maar zeker een vette battle die, als die online komt, niet de waardering krijgt die hij verdiend.

Cooper vs Chopper was up next. En dit was echt een opvallend contrast, ik twijfel er niet over dat ze allebei weten hoe ze moeten rappen.. maar wat cooper op het podium deed was echt battlen, waar chopper leuke angles had leek het meer alsof hij een track stond te performen.

punchout cooper vs chopper

Cooper had haymakers en wist te spelen met het publiek. Hij refereerde naar zijn controversiële auditie en gooide nog een ‘geef mij je money'(en ik hoop dat dit een pob meme gaat worden) Voor allebei de soorten MC’s is er plek in de league en dat maakt het zo dope om te zien hoe deze twee dudes zich gaan ontwikkelen.

Als slootakkoord van het tweede blok battles trokken de dames ten strijde. Subb nam het op tegen Luigi. En het is misschien lullig om de dames op een andere schaal te beoordelen als de mannen en dat is ook zo, maar toch.. Luigi was dope voor een meisje maar Subb was gewoon dope, natuurlijk kreeg ze makkelijker crowdreaction omdat, hoe haaks dit ook staat op mijn vorige zin, ze een dame is.

Subb vs Luigi
nog nooit waren er zoveel navels zichtbaar op een battle event

Maar haar freestyle aanval op de nieuwe timelady, haar setup en punch van de luigi/pijpen line. En haar personals over de vriend van haar tegenstander waren gewoon dope, daar heeft gender niets mee te maken. Zet Subb tegen een gozer en ik ben benieuwd hoe dat dan gaat..

Wederom even pauze, wederom langer als aangegeven en wederom was dat best hinderlijk.. de beveiliging was goed geregeld maar omdat iedereen naar buiten ging om te roken was het fouilleren een heel gehannes.

Wenna music vs Kama was agressief. Beide hebben een hele agressieve delivery en ze stonden dicht tegen elkaar aan te schreeuwen.. K K K Kama gooide zijn trademark combobreaker scheme er nog tussendoor en had wat videogame bars.. van Wenna music kan ik zo 1,2,3 geen bars herinneren maar ik denk ook dat hij het moet hebben van zijn agressie en dat is ook zijn sterke punt.

kama vs wenna

Nadat de battle klaar was.. en zowel Klopdokter als Excellent tussen beide moesten komen gooide ex er een classic quote uit ‘shake hands for hiphop’. Ik denk dat kool herc het daarmee eens is!

Knie vs Symmetric was een battle. Soms heb je er battles tussen zitten die er niet echt tussenuit springen.. waar symmetric op tekstueel gebied het beste uit de hoek komt was knie juist op performance niveau een tandje beter. Geen slip-ups, geen chokes, gewoon rappen en ‘bars’ zetten. Solide perfomance maar zeker ruimte voor groei voor beide dudes.

sym vs knie

1e keus vs killah krop was de laatste battle die ik in zijn volledigheid heb gezien. Ik denk dat deze battle beter uit de verf was gekomen met kortere ronde tijden. Het was nu 3×2 minuten en vooral killah krop had moeite om zijn rondes te vollen met harde punches.

1E keus klinkt als Terry maar heeft een hele droge stijl en hij had elke ronde wel een paar hele (meneer) harde punches. En ook op personal vlak gooide hij een paar pijnlijke dingen over het leven van Killah Krop..

Samenvattend.. het is jammer dat door de lange pauzes tussendoor ik de main events heb moeten missen.. maar daar ligt de schuld ook gedeeltelijk bij de NS en de bussen die tussen Uitgeest en Heerhugowaard reden. Maar het was een geslaagd event.. de main events gingen ook hard heb ik gehoord en de crowd was hype en aanwezig(zeker qua aantallen).

De locatie was top, de battles werden op het podium gehouden met de jury, de rappers en een deel van hun entourage. Ik denk dat dit op het beeld ook erg tof er uit komt te zien, mits er de nodige crowd shows in worden verwerkt.

Maar met het volgende event al op de agenda, 29 november kunnen we zeker zeggen.

Punchout is terug.

gelukkig met een nieuw logo :)
gelukkig met een nieuw logo 🙂

War aiky

Foto: Hiphopinjesmoel.nl en Menno Groen

One thought on “Punchout Battles: Next Gen 11-10”

  1. Eens, Erg goed geschreven, Keek er namelijk alweer een beetje naar uit,

    Shandy vs Show was geloof ik dat 1 van de 2 het hele publiek plat had gekregen met een line over dat zijn tegenstander …(spoilers) had en dat hij naar zijn vuist keek en er een geluidje bij maakte

    Jammer dat je geen jury meer bent, Vond het altijd leuk als ook jij dingen herhaalde die ” vaag raar of grappig” klonken (FamillieZaken!!)

    Het was een epic event, ik irriteerde mezelf inderdaad ook aan de lange breaks tussendoor, soms was het fijn! Maar ja, toen challa tegen el karbise ging zag ik iedereen serieus met een kut gezicht kijken van “i wanna sit down and light my cig to this”
    Later!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *