Verslag van het Punchoutbattle event van 22-01-12

Aight so yo,

Na een rustige Zaterdag waar ik meerdere feesten bezocht en meer huiskamers zag dan bier gedronken had was het zondag tweeëntwintig januari tijd voor het eerste Punchout event van 2012 en pffff wat een event was het geworden. De Flyer:

Zoals altijd met hiphop-gerelateerde events was niet iedereen op tijd aanwezig. En toen ik rond half 1 de backstage area binnen shufflede waren vrijwel alle producers en beatmakers aanwezig maar van de meeste mc’s ontbrak nog enig spoor. Gelukkig kwamen ze druppelsgewijs binnendruppelen in het uur dat daarop volgde en na wat heen en weer geswitch met de planning kon het eerste blok battles beginnen.

C-uperman vs Ogie:

L-deep voorspelde kryptonite lines en die hoefde we gelukkig niet te horen. Spijkenissenaar Ogie kwam wat zwak uit de startblokken en struikelde aanvankelijk erg over zn woorden maar toen hij eenmaal z’n draai gevonden had in de 2e en 3e ronde toonde hij potentie met wat leuke wordplay en punches. Het meegebrachte publiek hypte hem misschien wat op maar omdat dit de eerste battle van de dag was voegde dit alleen maar toe aan de sfeer. C-uperman begon sterk met een duidelijke stemgeluid en ditto delivery en dit werd versterkt  omdat hij in vergelijking met Ogie veel sterker was.  Helaas was ook hij niet flawless en sloeg aan het einde van zn 3e ronde dicht. Maar beide cats zijn welkom om verder te werken en zich te ontwikkelen bij een rode kaart battle.

7even vs Terry

De eerste league battle van de dag en het was gelijk al een op niveau. Terry is erg aan het schommelen met zijn niveau, hij wisselt goeie performances af met slechte en dat is jammer omdat hij, als hij z’n best doet, mee kan komen met een flink percentage van de league MC’s. En gelukkig voor iedereen was terry 22 januari in een goeie vorm en hij had gewerkt aan zijn delivery waar in het verleden nogal kritiek op was. Hij nam het op tegen 7even en ook hij kwam erg dope en het was verfrissend om hem eindelijk in een 1vs1 battle te zien. hij is een degelijke MC met goeie wordplays maar hij bleef af en toe iets te lang hangen bij bepaalde angles. Deze battle was closer dan het juryoordeel doet vermoeden.

Frans vs Akra

Hij kwam binnen met gunshots en zo gaat hij ook weg. Voorlopig was dit de laatste punchoutbattle voor Akra en hij sloot em op classicwijze af door de camera uit te leggen waarom hij zich niet zo goed had voorbereid. Frans was deze keer rustiger en wat beheerster, hopelijk zijn z’n fans niet alleen fan vanwege zijn wilde handgebaren want dan komen ze bedrogen uit.  Al z’n punchlines zijn nog steeds erg hit-or-mis maar hij heeft zich wel meer ontwikkeld.

Vervolgens was er een kleine pauze, wederom de planning wat aangepast en backstage genoten van de aanwezige frisdranken en wat gekletst met gelijkgestemde over battlerap. En als je denkt dat die twitter quibbles al erg zijn dan zou je verbaast zijn hoe erg najih, frazy, killer, qucee, darro en raffa met elkaar praten backstage. die shit is hilarisch!.

Safman vs Lo-Bo

De tweede en laatste try-out van de dag tussen twee dudes die al lang bezig zijn met muziek, clips maken en optreden dus de verwachtingen waren hooggespannen. Ze hadden allebei 100 euro ingezet maar lobo vond dat niet genoeg en verscheurde een paarse brief omdat het kan en brak daarna spontaan in zingen uit. Safman kreeg niet de reacties die hij verdiende en zijn performance leed daar onder en dat was jammer. Hopelijk komen ze allebei weer terug want ik ben benieuwd om te zien hoe ze zich allebei ontwikkelen.

EZG vs Triple R

Van deze battle had ik torenhoge verwachtingen en ik hoorde van meerdere mensen dat zij dat ook hadden en dat deze battle hun verwachtingen ook inloste. Voor mij was het niet zo, allebei kwamen ze flawless en zonder stumbles en EZG had wat toffe invalshoeken en Triple R kwam met random shit die we van hem gewend zijn + wat bars over andere rappers en disrespectvolle shit. Maar misschien is het een grower en moet ik em een paar keer terug kijken.

Ingewikkeld vs Sniggy

Ingewikkeld introduceerde de term hooivork rijms en dat was wel grappig. dat plus wat droge wordplays waren het enige wat in zijn voordeel was, z’n performance was niet up to par. Sniggy is een entertainer en dat deed hij, hij heeft het beatbox element teruggeschroefd en gebruikte het enkel in de 3e ronde en dat was jammer. Hij freestylde meer dan gepland hoorde ik achteraf maar hij maakte moeiteloos zijn rondes vol maar zoals ik in mijn jury oordeel ook zei miste ik de harde personals en dat is jammer omdat er zoveel dingen te vinden zijn over ingewikkeld.

En toen kwamen er drie beatbattles en een korte pauze. de beatbattles waren wel dope voor even maar duurde iets te lang met 3 eigen beats en 1 sample beats. De host probeerde er wel een feest van te maken maar op zondagmiddag zal je weinig mensen zien springen.

Il Duce vs Hunter

Il Duce kwam terug na meer dan een jaar van afwezigheid. Hij vertoonde geen sporen van roest en kwam met keiharde bars over hunter, turken in het algemeen, de eu en excellent zn kledingkeuze en maakte hij indruk op het publiek. Hunter kwam iets traditioneler met de tried and true manier van set-up / punch and repeat untill round over. De ene rapper vertoonde meer flow en varieerde ermee terwijl de andere dezelfde kadans aanhield. Ik vond dit een hele vette battle en ben benieuwd hoe het eruitziet op camera aangezien het in persoon best intens was maar gelukkig konden beide mc’s lachen om elkaars bars( al kon excellent bepaalde duce bars niet waarderen)

De Consequentie vs Shiike

Vervolgens kwam de battle waar ik de hoogste verwachtingen van had en hij viel gelukkig niet tegen. En om deze twee tegen elkaar te zien rappen was een eye opener want hun stijlen zijn erg gelijksoortig. Shiike kwam zoals gewoon met een haast onnavolgbare rijmschema en kreeg daarom weinig reactie en dat is iets waar ik vind dat hij aan moet werken. Hij rijgt woorden aan elkaar op manieren zoals ze nog nooit gezegd zijn en het is jammer dat hij daarom vaak een reactie misloopt maar hij is daar zelf de schuldige van en ik denk dat als hij zijn stijl iets tweakt en wat pauses inlast en zijn rijmschemarap afwisselt met traditionele schema´s dat hij een stuk effectiever is als battle MC. Hij nam het op tegen De Consequentie en hij heeft zijn draai gevonden. Ook komt hij net zoals shiike niet vaak met hele directe punchlines maar met imagery en schetst een situatie door middel van goeie en originele rijms. Het was daarom heel dope om deze twee te zien clashen. Ik moet deze echt nog meermaals terug zien op youtube om alle bars door te laten dringen/herinneren. Maar ik denk ook dat met wat kleine aanpassingen in hun performance/tekst dat ze ook het aanwezige publiek meer kunnen ophypen met hun battlerap skills.

Najih en Vieze Fraasie vs Waldo en Zuiderstorm

Classic! Alle vier waren in topvorm en ik weet zeker dat als deze battle dropt ze allemaal zullen stijgen in de ranking of in ieder geval hun plaats zullen versterken. Ik ging er al vanuit dat Najih en Frazy goed zouden samenwerken maar Zuiderstorm en Waldo deden zeker niet voor hun onder. Najih en Frazy hadden bij een bepaalde ronde opening goed gekeken naar uno lavoz maar ze gaven er een leuke draai aan. En gedurende de hele battle waren ze overrompelend in hun delivery en het was dope om te zien hoe ze elkaar afwisselde en aanvulde. Maar ook Waldo en Zuiderstorm waren op dreef en hadden hun teamdynamiek goed onder de knie en ze hadden enkele hele originele punchlines. Van Najih en Waldo wisten we al dat ze met de top mee konden komen maar ook Frazy en Zuiderstorm hebben hun potentie waargemaakt en ik hoop dat ze deze groei in hun eventuele volgende 1vs1 battles kunnen doorzetten.

Vervolgens was ook het 3e blok voorbij en kwamen er nog wat beatbattles en deze tijd vulde ik op door op ´t balkon te chillen en toen het tijd voor het volgende en laatste blok kwam ook om te verschuilen want ik wilde geen jury zijn bij de grudge match der grudge matches…

Insayno vs Jeevz

De eerste battle die ik vanaf het balkon checkte en ik stond samen met sensei, foo, apnormaal en de consequentie en na elke punchline ging het zo:

Vaak als je te hoge verwachtingen heb kunnen dingen alleen maar tegenvallen omdat de kans dat ze hetgeen wat je ervan verwacht nooit kunnen evenaren en ik was bang dat mijn verwachtingen bij deze battle te hoog waren. Maar goddamn! they proved me wrong, 1 ronde van 90 seconde en 2 rondes van 2 minuut waren ze bezig en deze battle had alles, harde personals, punchlines en vurige delivery van beide kanten. Je kon de haat haast proeven en helaas uitte zich dit uiteindelijk ook op een negatieve manier toen een van de MC’s de andere dusdanig aanraakte dat de andere mc het noodzakelijk vond hierop te reageren en dat escaleerde bijna uit de hand. Gelukkig stond Bas ‘The OAK!’ aka klopdokter er snel tussen om ze simultaan in een rear naked choke te stoppen en na wat vaderlijk toegesproken woorden van Aiky vanaf het balkon waren de gemoederen bedaart en kon de battle verder gaan en gelukkig had deze interlude weinig effect op de woede van beide mc’s en maakte ze de battle helemaal af zonder af te zwakken.

Apnormaal en Foo vs Jason Bourne

De tweede 2vs2 battle van de dag en ook dit was een classic clash! Ik hoorde van mensen dat ze deze battle wat tegen vonden vallen maar ik vond dit een van de hoogtepunten van de dag. De droge wordplay georiënteerde stijl van Jason Bourne kwam goed tot z’n recht naast de wat agressievere Veasum. Dit zorgde voor een dope wisselwerking waardoor punchlines van allebei de rappers beter tot hun recht kwamen. Jason heeft zn genadeloze loss vs KWIS goedgemaakt en ook veasum heeft wat rechtgezet na zijn reeks van mindere performances. Ze namen het op tegen Foo en Apnormaal. Ap zet zijn groei voor die hij in zijn battle vs insayno heeft laten zien en Foo heeft nog nooit een slechte performance gehad en zo ook was hij zondag weer op niveau. Het was verfrissend om wat nieuwe punchlines te horen over veasum die daadwerkelijk toepasbaar zijn en de imitatie die foo deed van veasum was hilarisch.

Mennis vs Raffaarlijk

Naar deze battle keek het meest uit. Zou Raffaarlijk zijn performance vs Foo evenaren en zou Mennis zijn iets wat teleurstellende performance vs sniggy goedmaken. het antwoord is.. nee en ja(respectievelijk) Mennis was weer op z’n vs tazer/darro bullshit en dan is hij op z’n best, hij gooide er zelfs wat lines voor darro tussendoor en hij laat echt zien dat je niemand na hoef te doen om succesvol te zijn in punchout want zijn stijl is uniek. Raffaarlijk deed ‘t niet zo goed en dat is te wijden aan slechte voorbereiding en te weinig oefening, de bars die hij wel eruit kreeg waren dope, zo deed hij een soort van call out vs najih en als alle rondes waren zoals zijn 3e dan was dit een gegarandeerde classic maar helaas verliepen sommige stukken te stroef. Raffa had nog wel een classic moment samen met N. Lubrano. Ohja en Mennis at een hele mandarijn tijdens de 2e ronde van Raffa.

En dat was de laatste battle van de dag. Challamang kwam helaas niet opdagen vanwege zaken maar hij en kaascouse doen hun battle in België(als alles goedgaat) en komen ze op de flyer naast Froze vs Huussuh en Najih vs Lerr. 26 februari in Gent.

Vrijwel elke battle was dope en enkele deelnemers hebben stappen gezet richting de top 16 en met het toernooi aan de horizon is het erg dope om battle fan te zijn en al helemaal om battlerapper te zijn. Ook is het tof om te zien dat de bezoekersaantallen ook weer aan het stijgen zijn hopelijk zet deze trend zich door.

peace

s/o naar RMN voor de foto’s!

One thought on “Verslag van het Punchoutbattle event van 22-01-12”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *