De UFC 211 prelims preview

Aight so yo,

Het vorige UFC event is alweer drie weken geleden en hoewel Swanson VS Lobov een vermakelijke card was, was het qua starpower een beetje povertjes. Dat zullen ze over UFC 211 van aankomend weekend nooit zeggen.

Twee titelgevechten, drie eventuele #1 contender fights en ook op de prelims staan er top-tier vechters klaar om de ladder weer te beklimmen. Een geweldige card dus om eens lekker over te schrijven. In deze blog zal ik de Fox Sports prelim gevechten onder de loep nemen.

Lightweight gevecht tussen #3 Eddie Alvarez en #9 Dustin Poirier

Toen dit gevecht werd aangekondigd riepen 75% van alle UFC liefhebbers die in 2016 fan werden.. ‘they cant take the left hand shot!’ maar het is inderdaad zo… Dit is battle tussen de slachtoffers van Conor Mcgregor. Conor deed er 8 minuten over om Alvarez TKO te slaan en hij vond de slaap van Poirier binnen de twee minuten. Maar om ze daar op af te rekenen zou onzin zijn.

live reactie van Conor die bovenstaande alinea leest

Ze zijn allebei formidabele atleten. Poirier gaf de huidige featherweight (interim)kampioen Max Holloway zijn eerste los en had het beste gevecht in 2012 met ‘The Korean Zombie. En sinds Poirier in de lightweight klasse vecht is hij een stuk actiever en succesvoller. Hij is natuurlijk KO gegaan tegen Michael Johnson maar tegen Jim Miller in zijn laatste gevecht liet hij zien dat hij nog steeds een van de meest vermakelijkste vechters is in de UFC.

Alvarez zijn wikipedia pagina is een compilatie van toppers in de divisie. Zowel binnen als buiten de UFC. Hij vocht in het Japanse DREAM en was een van de eerste sterren in Bellator waar hij samen met Michael Chandler twee klassieke gevechten heeft neergezet.

Toen hij met veel fanfare wegging bij Bellator en kwam vechten bij de UFC versloeg hij achtereenvolgend de laatste Strikeforce kampioen, de laatste WEC kampioen en het eindigde met het veroveren van de titel in de UFC van Rafael Dos Anjos. En toen kwam UFC 205 waar hij werd vernederd door een Ierse gozer.

Alvarez staat nog nummer drie in de rankings maar of hij daadwerkelijk die plek verdiend is twijfelachtig. Dat hij een van de meest imposante CV’s heeft dat staat buiten kijf maar hij heeft tot nu toe in de UFC nog niet alles van zijn kunnen laten zien. Of hij het tegen Poirier waar kan maken, ik ben benieuwd!

Middleweight gevecht tussen #9 Krzysztof Jotko en Dave Branch:

Jotko is een Poolse vechter die stilletjes een winstreak heeft opgebouwd van vijf gevechten en hoewel het niet de meest herkenbare namen zijn is het toch een verdiensten in de drukke en talentvolle middleweight divisie van de UFC.

Dave Branch werd door Paul Harris gesubmit in 2011 en mocht zijn biezen pakken. Na een paar regionale gevechten te hebben aangenomen, waaronder een decision loss tegen Rumble Johnson kwam hij uit bij ‘The World Series of Fighting’ (WSOF) waar hij 10 gevechten lang ongeslagen bleef, de light-heavyweight en de middleweight titels pakte en ze meermaals verdedigde. En nu is hij terug op zijn oude nest, de UFC.

Gezien het talent aan de top van de divisie en met de kampioen die liever tegen 170’ers wilt vechten als de top jongens is een titelgevecht voor deze twee nog niet aan de horizon maar de winnaar maakt zeker een stap in de goede richting.

Jotko is nog maar 27 dus als hij deze verliest kan hij zich opnieuw opvechten. Branch die is 35 en hoewel hij is de vorm van zijn carrière is, is dit toch wel de laatste kans voor hem om de ladder te beklimmen.

Featherweight gevecht tussen Chas ‘the scrapper’ Skelly en Jason ‘Hick Diaz’ Knight:

Skelly is een worstelaar pur sang en hij vind het heerlijk om je tegen de kooi aan te drukken, naar de mat te sleuren en je het leven daar onaangenaam te maken met ellebogen. Hij is heel actief met het passeren van de guard en het zoeken naar submissions. In zijn gevecht met chaos-bringer Maximo Blanco was hij Blanco voor met een flying kick en in de scramble die ontstond uit twee vliegende trappen pakte hij een guilotine en switchte hij naar een anconda choke en was het night night voor Blanco… een bonus en een gevecht van 17 seconden.

De fans noemen Jason Knight gekscherend ook wel Hick Diaz vanwege zijn accent en zijn stijl van vechten. In zijn laatste gevecht op de grote FOX submitte hij Alex Caceres nadat hij drie minuten lang de rug had. En hem geen enkele ruimte gunde.

Het zijn dus allebei getalenteerde grapplers en ik ben ook heel benieuwd hoe de scrambles er uit gaan zien. Skelly die vind het geen probleem om guard te pullen als hij denkt iets te hebben maar als hij het verkeerd inschat en eindigt met Knight op zijn rug… dan moeten we maar zien of hij ook weet te ontsnappen.

Voor de rankings zal dit gevecht niet veel uitmaken. Op dit moment staan ze allebei niet in de top 15 maar een finish(ze zijn allebei niet ongeslagen maar hebben nog nooit getikt of KO gegaan) kan een boost geven in hun positie binnen de UFC featherweight divisie.

Lightweight gevecht tussen Marco Polo Reyes en James Vick:

James Vick kwam op bij ‘The Ultimate Fighter Live’ en heeft een gevaarlijk submission game die hij traint met Lloyd Irvin en hij traint daar, ondanks alle controverse, nog steeds.

Reyes is trotse Mexicaanse vechter die onderdeel was van ‘The Ultimate Fighter Latin America’ en hij is ongeslagen in de ufc met 2 KO’s en een split decision overwinning.

Het hele event is in Texas waar James Vick vandaan komt dus de kans is groot dat de UFC hoopt op een thuisoverwinning.

Dat zijn de prelims die zaterdagavond/zondagochtend live worden uitgezonden. waarschijnlijk zo rond een uur of 1:30 of 2:00 zal het beginnen. Heb je reacties, opmerkingen of commentaar laat een comment achter.

De preview het PPV gedeelte komt eerdaags ook online.

MMA voorspellingen. UFC: Souza vs Mousasi pt.2

Aankomende weekend is er weer een boeiend UFC event, namelijk UFC Fight Night: Souza vs. Mousasi. BJJ wunderkind Jacare neemt het op tegen de Nederlandse Mousasi en ook Alistair Overeem mag weer de ring in dus voor de Nederlandse MMA fan valt er flink wat te duimen. Daarnaast neemt bonus machine Joe Lauzon het op tegen rear naked choke afficianado Michael Chiesa, is er een boeiende featherweight gevecht en slingeren Matt Mitrione en Derrick Lewis met vuisten zo groot als broodtrommels.

UFC Souza vs Mousasi

Nik Lentz (25-6-2) vs Charles Oliveira (18-4)

Een thriller van een featherweight gevecht en bovendien is dit een rematch van toen ze elkaar troffen op UFC live: Kongo vs Barry en toen ze nog vochten in de lightweight division. Dat was een no-contest, Oliveira raakte Lentz met een illegale knie en sprong op hem voor een rear naked choke, de commissie bestempelde het achteraf als een no-contest.

‘A grounded fighter was Lentz, Joe’

Lentz is een grinder, een worstelaar die zn tegenstander het liefst oppakt, op de grond smijt en 15 minuten lang klappen uitdeelt. Hij was een redelijke lightweight maar toen hij naar de 145 divisie ging begon hij pas echt te shinen en won er 3 op een rij en kreeg de kans tegen Chad Mendes. En in de aanloop zagen we een andere Nik Lentz, een zelfverzekerde en arrogante versie, een Nik die met een vlinderdas Chad Mendes belachelijk maakte tijdens een persconferentie. Hij verloor dat gevecht maar maakte zichzelf met zijn pre fight antics een stuk populairder of in ieder geval onderscheidde hij zich wel. Vervolgens versloeg hij iedereen zn 2 na favoriete judoka Manny Gamburyan.

Charles Oliveira was 12-0 toen hij als 20 jarige zijn debuut maakte de UFC en al snel was hij 2-0 in die organisatie maar toen gooide ze hem voor de wolven. Hij stond tegenover Jim Miller En Donald Ceronne en verloor deze gevechten op een kneebar en een KO. Charles besloot om zijn dieet aan te passen en zichzelf in de 145lbs divisie te testen. Dit ging goed, hij won er weer 2 op rij en toen liep zijn lever tegen de vuisten van Cub Swanson aan en vervolgens verloor hij een jury beslissing van Frankie Edgar. Daarna submitte hij Andy Ogle en had een Newton vs sakuraba’esque gevecht met Hatsu Hioki die hij met een Peruviaanse anaconda d’arce liet aftikken.

Technical is his Jiu Jitsu, Joe

Oliveira is een wilde muay thai striker die rare dingen probeert omdat hij vanwege zijn goeie guard niet bang is op zn rug te belanden maar Nik Lentz is een ander niveau vechter, een grote featherweight die nooit moe wordt. Lentz is slechts 1 keer gesubmit en dat was door Oliveira maar daar ging een illegale knie aan vooraf. Ik denk dat Lentz vanaf het begin druk zet ala Cheal Sonnen en en gedurende 5 minuten niet meer loslaat en dat 3 rondes volhoudt. De mogelijkheid bestaat echter dat Charles hem kan timen met een goed geplaatste knie of hem kan pakken met een unieke submission variant vanuit de guard.

#15 Joe Lauzon (23-9) vs Michael Chiesa (11-1)

GODDAMN! Wat is dit een awesome gevecht. 2 agressieve submission vechters nemen het tegen elkaar op. Bonus machine, (12 keer in totaal) Joe Lauzon heeft een turbulente tijd achter de rug, hij is vader geworden en dat ging niet zoals het hoort, bij zijn pasgeboren zoontje werd kanker geconstateerd. Maar na diverse behandelingen is die kleine strijder kankervrij geklaard en nu mag papa weer de kooi in. En dat doet hij nadat hij zijn allereerste losing streak heeft doorbroken door Mac Danzig met vroeg pensioen te sturen met zijn allereerste winst op punten.

Maar hij nam bijna Danzig z’n arm mee.

Hij neemt het op tegen Michael Chiesa, de winnaar van ‘The ultimate fighter seizoen 15’. Hij is in het verleden een ‘watered down Royce Gracie’ genoemd en dat was waarschijnlijk als belediging bedoeld maar de vergelijking is treffend. Vijf van zijn elf wins zijn via rear naked choke en dat is ook zijn specialiteit. Maar Chiesa is een relatief jonge vechter en ontwikkelt zich per gevecht, in zijn enige loss tegen Masvidal kwam hij in de eerste ronde met zijn kickboks skills verassend uit de hoek.

Ze zouden allebei erg gemotiveerd moeten zijn. Chiesa wilt de rankings betreden en Lauzon wilt de rankings klimmen. Ik hoop dat het snel naar de grond gaat en dat daar veel scrambles ontstaan(ala Wiman vs Sass) maar ik denk toch dat Lauzon beter is op de grond en zijn ervaring de doorslag zal geven

Matt Mitrione (7-3) vs Derrick Lewis (11-2)

Meathead vs The Black Beast. Een heavyweight gevecht! Mitrione is een van de weinige vechters die al zijn professionele gevechten in de UFC heeft gevochten. En in die 5 jaar heeft hij een respectabel 7-3 record opgebouwt. Hij slaat elke low tier vechter KO en verliest als hij een step up krijgt in competitie(en Brendan Schaub) maar wat is Derrick Lewis voor tegenstander?

Derick Lewis
Explosive and Athletic in his explosiveness and athleticism, Joe

Een grote zware tegenstander, 264lbs en met 2 KO’s in de ufc en 10 over zn hele carriere. Meer heb ik ook niet.

Ze hebben 1 gemeenschappelijke tegenstander, namelijk Shawn Jordan. Mitrione sloeg hem met 1 seconde op de timer KO en Lewis verloor een decision. Maar wat zegt dat eigenlijk, waarschijnlijk niets want Lewis ging 10-1 in de gevechten daarna. Ik denk dat dit wel in een KO zal eindigen en ik neig naar Mitrione.

#6 Alistair Overeem (37-13) vs Ben Rothwell (33-9)

Nog een heavyweight gevecht. De voormalig K1 kampioen, strikeforce HW kampioen, Dream kampioen en 6e gerankt in de UFC, Alistair Overeem neemt het op tegen Ben Rothwell, een Solide vechter die op dit moment niet gerankt is maar hij is bekend als de vechter die Brendan Schaub z’n geestelijk lichaam liet najagen.

‘His soul is so elusive, Joe’

In principe is dit Overeem zn gevecht om te winnen, hij is staand technischer, kan goed de takedown verdedigen en is leversgevaarlijk in de clinch(pun intended) en ook op de grond heeft hij underrated submission skills(hij heeft zelfs meer subs dan KO’s 19 tov 15) vooral zn guilotine choke is dodelijk en die pakte hij vooral in het begin van zijn carrière, zijn laatste win via submission was in 2009.

Maar hij is 2-2 in de octagon alleen dit geeft een vertekend beeld, in zijn losses tegen Big Foot en Browne was hij aan het domineren en had hij zijn tegenstanders is nadelige posities maar hij kon het uiteindelijk niet afmaken. Hij zette zichzelf daarna weer op de rails door oud kampioen Frank Mir alle hoeken van de kooi te laten zien alleen kreeg kritiek van UFC president Dana White, hij zou het te safe hebben gespeeld.

Alistair zijn tegenstander is Big Ben Rothwell, een Amerikaanse Beul van een vent. Hij is 3-3 in de UFC maar zijn losses komen van de top laag van de divisie, De kampioen Valesquez, Mark Hunt en Gabriel Gonzaga. In zijn vorige gevecht versloeg hij Brendon Vera en stuurde hem de organisatie uit, halverwege de derde ronde van dat gevecht voelde Rothwell opeens de groove en begon te stuiteren op zijn voeten en het onregelmatige ritme haalde Vera uit zijn zone en hij moest het bekopen met een TKO verlies.

Alistair Overeem moet dit gewoon winnen! Hij heeft zijn eerste camp bij Jackson-winklejohn MMA achter de rug(het gerenommeerde kamp van de kampioen Jon Jones en andere MMA sterren) dus hij zal een goed gameplan hebben. Maar Rothwell heeft, zoals elk zwaargewicht, KO power in zijn handen dus het blijft gevaarlijk.  ik hoop dat Overeem zich in de clinch slaat, knietjes geeft en als Rothwell neergaat vanwege zijn lever dan hij een guillotine choke pakt(zoals Gonzaga dat deed bij Rothwell). Maar zulke voorspellingen had ik ook tegen Browne en Big Foot.

#4 Ronaldo ‘Jacare’ Souza (20-3-1) vs #7 Gegard Mousasi (35-4-2)

Een middleweight gevecht van 5 rondes met implicaties voor de titel, de winnaar van deze match komt heel dichtbij een titel gevecht tegen Chris Weidman. Deze 2 185’ers hebben al een keer eerder tegenover elkaar in de ring staan. Dit was in 2008 tijdens het Dream middleweight toernooi en daar schopte Mousasi de Braziliaan KO met een schop vanaf de open guard.

dangerous are the upkicks, joe

De Armeens/Nederlandse Mousasi kwam met heel wat hype in de UFC, hij kreeg gelijk een main event gevecht tegen Alexander Gustafson maar vanwege een last minute blessure werd Gus vervangen door Ilir Latifi. Mousasi ging van een lange striker naar een compacte worstelaar en nadat hij de andere zweed 15 minuten lang had gedomineerd vertelde hij de commentators dat hij zijn knie had geblesseerd.

Vervolgens ging hij van 205 naar 185 en vocht hij gelijk een van de meest ingewikkelde en complexe vechter in de sport, Lyoto Machida, en ze gingen 5 rondes lang maar Mousasi trok aan het korste eind. In zijn laatste gevecht nam de Leidenaar het op tegen Mark Munoz in Duitsland en die domineerde hij, hij wist de takedowns Filippijn te reverse en belanden in de Mount en al snel gaf zijn tegenstander zn rug en pakte Mousasi de rear naked choke.

Aanstaande vrijdag staat hij in de ring met Jacare, een van de beste Braziliaanse Jiu Jitsu specialisten in MMA, eentje die voor de top positie gaat met goeie worstel en judo(zwarte band) technieken en ook zijn striking is erg verbeterd de laatste tijd, voor als zijn tegenstanders niet met em naar de grond willen, zie de KO tegen Okami en Brunson.

Souza is onverslagen in de laatste 6 en hij is de favoriet in dit gevecht. Maar er zijn enkele vraagstukken die dit gevecht zo interessant maken. Kan Mousasi Jacare op afstand houden met jabs en kicks, kan Jacare clinchen met mousasi en hem naar de grond werken en houden, kan Jacare de guard passeren van Mousasi en kan hij de upkicks ontwijken. Wie is het meest gegroeid sinds hun laatste ontmoeting?